fbpx

3D Printanje

3D printanje ili aditivna tehnologija proizvodnje je način za izradu predmeta izravno iz digitalne datoteke. Tradicionalna proizvodnja se oslanja na tehnologije koje izrađuju predmete izravno iz većih blokova, slojeva materijala ili skupih kalupa. Za razliku od toga, 3D printanje je proces gradnje predmeta sloj po sloj.

Trodimenzionalni ispis, a naročito ispis u boji daje inženjerima razvoja i dizajnerima mogućnost jasnog uvida u tijek postupka dizajniranja, mogućnost isticanja raznih parametara, mogućnost lakog i ranog uočavanja mogućih grešaka i njihovog brzog i učinkovitog ispravljanja.

Koristeći se ovim mogućnostima 3D-pisača znatno se skraćuje vrijeme izrade i povisuje razina kvalitete modela i prototipa.

Kako radi 3D printer?

3D-pisači su mini sustavi s numeričkim upravljanjem (NC) u tri osi (x, y i z). Sistemski softver najprije konvertira 3D CAD nacrt u u poprečne presjeke, odnosno tanke slojeve debljine 0,089–0,203 mm, što se bira ovisno o točnosti koja se želi postići.

Nakon toga se predmet (model) izrađuje na taj način da se u radnom prostoru u programiranim tankim slojevima nanosi specijalni prah i učvršćuje vezivnim sredstvom koje se nanosi na prah („ispisuje”) standardnim komponentama HP-ovog pisača počevši s najdonjim slojem. Takav „ispis” može biti u monokromatski ili u boji. Odabirom vrste praha i punjenjem modela različitim komponentama (učvršćivačima) korisnici mogu kreirati predmete različitih svojstava ovisno o tehničkim zahtjevima koje model treba zadovoljiti (čvrstoća, elastičnost, temperaturna izdržljivost, i sl.)
Softver prihvaća 3D-datoteke kreirane u formatima .STL, .VRML, .PLY, .SFX., .OBJ, .STEP

Područje primjene?

Područja primjene 3D-pisača su: arhitektura, dizajn, nakit, informatika, obrazovanje, strojogradnja, aeronautika, metalurgija, modelarstvo, medicina, bio-modeliranje, geo-info sustavi, molekularna kemija i dr.

3D printanje je zastupljeno u velikom broju različitih sektora proizvodnje, a posebno u suvremenoj avioindustriji, građevinskoj industriji, autoindustriji, brodogradnji, medicini, stomatologiji, filmskoj industriji, raznim dizajnerskim i umjetničkim područjima, pa čak i kad se radi o hrani. Nije toliko važno nabrajati područja primjene koliko je važna kvalitetna implementacija tehnologija 3D printanja u svaku od navedenih grana proizvodnje.

3d_png

Što mi radimo?

Pošalji upit

kontakt

Pošaljite nam svoj 3D model u .stl, .step, .obj ili .3mf formatu i objasni nam njegovu namjenu. Ostalo prepustite nama. Ako je potrebno mi ćemo odraditi doradu digitalnog 3D modela i prilagoditi ga za 3D ispis. Ukoliko nemate 3D model, prema vašim skicama i objašnjenjima izraditi ćemo 3D model optimiziran za 3D ispis. Idealno za promo materijal, prototipe, itd...

Cijena

Cijena 3D printa se utvrđuje na temelju vremena i odabranog materijala za izradu. Ukoliko imate dio koji želite replicirati, potrebno je dostaviti dio ili fotografije s osnovnim dimenzijama kako bi napravili ponudu. Za promo materijal potrebno je dostaviti logo u vektorskom formatu.

Aplikacija za informativan izračun cijene. Za sve detaljne informacije, molim da nas kontaktirate.

Loading file

Upload Click here to upload or drag and drop your model to the canvas.

The model is too large and has been resized to fit in the printer's build tray. [Hide]

The model is too large to fit in the printer's build tray. [Hide]

The model is too large, a fitting printer is selected. [Hide]

The model is too small and has been upscaled. [Hide]

Warning: The selected printer can not print in full color [Hide]

Warning: obj models with multiple meshes are not yet supported [Hide]


File Unit:    mm    inch
Scale:
%
 
× ×  cm

	
Material Volume: cm3
Box Volume: cm3
Surface Area: cm2
Model Weight: g
Model Dimensions: x x cm

Estimated Price:

Loading price


PET-G žuti filament
Material

hrHR